Στα Καλάβρυτα Δένδιας, Κασσελάκης, Νατσιός, Κωνσταντοπούλου στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ογδόντα χρόνια από τη Ναζιστική θηριωδία στα Καλάβρυτα, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.

Με επισημότητα οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα.

Στα Καλάβρυτα βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα στις 13/12/1943.

Ο κ. Δένδιας αρχικά επισκέφθηκε το Δημαρχείο της πόλης, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος και στη συνέχεια πεζοί κατευθύνθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό. Παρόντες ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός, η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου και ο γραμματές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Λίγο πριν τις 10πμ της Τετάρτης 13/12/2023, στη Μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων, έφθασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Φορώντας λευκό πουκάμισο και ένα γκρι παλτό, προσήλθε στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων και κατευθύνθηκε στον Ιερό Ναό, όπου θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας Ιερώνυμου, με ακόμα 7 Μητροπολίτες (Σερβιών και Κοζάνης Παύλος, Πατρών Χρυσόστομος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιεροθεος, Ρεθύμνης Πρόδρομος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως Χριστόφορος).

Με μεγάλη καθυστέρηση, στον Τόπο Εκτέλεσης έφτασε και η πρόεδρος της “Πλεύσης Ελευθερίας” Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ως δικηγόρος είχε ασχοληθεί με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στα Καλάβρυτα.

Στέφανος Κασσελάκης, Δημήτρης Νατσιός

Μεταξύ άλλων θεσμικών παραγόντων, θα βρεθούν σήμερα στα Καλάβρυτα και 10 πρέσβεις, μεταξύ αυτών της Γερμανίας και Παλαιστίνης, των οποίων η παρουσία έχει ισχυρούς συμβολισμούς λόγω της ημέρας αλλά και των γεγονότων που διαδραματίζονται στη σημερινή εποχή.Στα Καλάβρυτα Δένδιας, Κασσελάκης, Νατσιός, Κωνσταντοπούλου στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό βρέθηκαν μέλη της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως “Οι Γερμανοί μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε” και “Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα λένε όχι στη νέα γερμανική κατοχή”.Στα Καλάβρυτα Δένδιας, Κασσελάκης, Νατσιός, Κωνσταντοπούλου στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟΣτα Καλάβρυτα Δένδιας, Κασσελάκης, Νατσιός, Κωνσταντοπούλου στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε μετάβαση με πομπή προς τον Τόπο Εκτέλεσης μέσω του Δημοτικού Μουσείου Ολοκαυτώματος.  

Στον Τόπο Εκτέλεσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο εκτελεσθέντων από μαθητές των σχολείων, κατάθεση στεφάνωνσιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου απ’ την Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων.

Με αφορμή την επέτειο 80 χρόνων από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, οι ντόπιοι αναμένουν από τα πολιτικά πρόσωπα δηλώσεις για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ολες τις προηγούμενες ημέρες, ο Δήμος Καλαβρύτων διοργάνωσε εκδηλώσεις για το μεγάλο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο από πολιτικής πλευράς έχει «παγώσει» εδώ και πολλά χρόνια και ανακινείται μόνο από πρωτοβουλίες του Δήμου, Συλλόγων αλλά και τη… γερμανική βουλή από το κόμμα των «Πράσινων».

Φέτος συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από το Ολοκαύτωμα, το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου που διεπράχθη στην Ελλάδα από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής και μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες σε όλη την Ευρώπη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Δήμος Καλαβρύτων έχει τιμήσει και συνεχίζει να τιμά τη μνήμη των ηρώων του Ολοκαυτώματος και των γεγονότων που προηγήθηκαν της 13ης Δεκεμβρίου 1943 μ’ ένα σύνολο 30 και πλέον εκδηλώσεων.

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο για συμμετοχή στις εκδηλώσεις: «Καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας, όλους τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας αλλά και από κάθε γωνιά της χώρας, να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα και ν’ αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των ηρώων μας, πρωταγωνιστών μιας εκ των ενδοξότερων σελίδων της ελληνικής και ευρωπαϊκής Ιστορίας»

Πηγή: pelop.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις